Звичайний ялець

Leuciscus leuciscus (Linnaeus, 1758) - звичайний ялець.

Звичайний ялець


  • Cyprinus Leuciscus - Linnaeus, 1758: 323 (Центральна Європа).
  • Squalius leuciscus - Кесслер, 1864: 121 (Дністер, Буг, Дніпро) - Варпахов-ський, 1889а: 3.
  • Squalius baicalensis Dybowski, 1874: 388 (озеро Байкал).
  • Squalius suworzewi Варпаховський, 1889а: 17 (Іртиш).
  • Squalius mehdem Варпаховський, 1897: 255 (Об у Атлима).
  • Leuciscus leuciscus - Берг, 19126: 96.
  • Leuciscus leuciscus baicalensis - Берг, 19126: 105.

Широко поширений Евразіатскій вигляд. Звичайний ялець, L. leuciscus leuciscus (Linnaeus, 1758), мешкає в Європі на схід від Піренеїв і на північ від Альп (виключаючи Крим).

Зустрічається у всіх річках Балтійського моря, Ладозькому і Онежском озерах, в басейні Північного Льодовитого океану від Варзуги і Кемі до Печори, а також у всіх річках басейну Чорного моря від Дунаю до Міуса. У басейні Каспійського моря є у Волзі, Уралі і Ембі.

У Сибіру поширений підвид L. leuciscus baicalensis (Dybowski, 1874), сибірський ялець - від басейну Обі до Колими, також в річках Чу, Манас і в ізольованих басейнах багатьох озер Сибіру, Північного і Центрального Казахстану. Звичайний, але порівняно нечисленний непромислових вид ельца.

  • довжина 20-25 см і маса 200-400 г.
  • зазвичай його розміри близько 15 см і маса 50-80 р