Краснопірка

Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758) - краснопірка.

Краснопірка


  • Cyprinus Erythrophthalmus Linnaeus, 1758: 324 (Північна Європа).
  • Cyprinus erythrops Pallas, 1814: 317 (Росія і Сибір).
  • Leuciscus erythrophthalmus - Кесслер, 1856: 48.
  • Scardinius erythrophthalmus - Берг, 19126: 270: Берг, 1949a: 593.

Повсюдно в Європі на схід від Піренеїв. З річок басейну Північного Льодовитого океану дістатися до сюди на авто практично не реально відзначена тільки в Північній Двіне- немає в Греції, здебільшого Італії, в Криму та в північній частині Скандинавського півострова.

Є в Малій Азії, Західному і Східному Закавказзі, в басейні Аральського моря і в р. Чу. Масовий промисловий вид в більшості районів ареалу, особливо в дельтах великих річок і у водосховищах.

  • в середньому краснопірка 45 см довжини.
  • вага більше 1 кг.

Tribolodon brandtii (Dybowski, 1872) * - мелкочешуйная красіоперка-Угай.

Поширений по азіатському узбережжю Тихого океану від Шан-Тарський островів до п-ова Корея і, можливо, Північного Китаю і о-ва Тайвань. Мешкає також в річках і озерах Сахаліну і Японії, а також островів Ітуруп і Кунашир (Гриценко, 1974- Гавренков, Іванків, 1979).

Згідно Накамуре (Nakamura, 1963), Т. brandtii не зустрічається південніше 34 ° пн.ш. Прохідна риба, нагулюватися в море (при океанічній солоності) і для нересту входить до річки-в деяких озерах утворює житлові форми.

Об'єкт незначного промислу.

Tribolodon ezoe Okada et Ikeda, 1937 - сахалінська красіоперка-Угай, ЕЗО-Угай.

Має саме північне поширення серед далекосхідних червоноперок: мешкає на Сахаліні і в Японії, на південь доходить до 36 ° пн.ш. Судячи з опису Ліндберга і Дулькейта (1929), саме цей вид був відзначений на Шантарских островах (Гриценко, 1974- Чуриков, Суботів, 1982- Nakamura, 1963).

Прохідна риба, утворює також житлові форми. Об'єкт незначного промислу на Сахаліні.

Tribolodon hakuensis (Giinther, 1880) * - крупночешуйная краснопірка-Угай.

Звертаємо увагу на правильне написання видової назви крупночешуйной красноперки-угая - hakuensis (Giinther, 1880: 72). Назва в такому написанні з'являлося в ряді робіт (Sauvage, 1883- Jordan, Fowler, 1903- Okada, 1961- та ін.).

У 1895 р Ішикава (Ishikawa, 1895: 129) необґрунтовано [див. статтю 32 (Ь) і (с) МКЗН, 1988] змінив назву на "hakonensis" - таке написання також широко використовувалося в літературі, в тому числі вітчизняної (Гриценко, 1974- Гавренков, Іванків, 1979- Чуриков, Суботів, 1982).

Ареал цього виду включає тихоокеанське узбережжя Далекого Сходу, Сахалін і Японію. За даними Накамури (Nakamura, 1963), він простягається на південь до південного краю о-ва Кюсю (приблизно 31 ° пн.ш.).

Північна межа ареалу достовірно не відома. Безумовно є на північному сході Сахаліну (р.

Тимь, Нийскій затока) і в річках, що впадають в Амурський лиман (Гриценко, 1974- Чуриков, Суботів, 1982). Об'єкт незначного промислу.